Prva stran
 

All Okinawa Karate Do Championship Series 2007

Okinawa City, Okinawa, Japonska, 11.11.2007

 
 
ZGODOVINSKI USPEH NAŠIH ČLANOV
 
 
V okviru letošnjega izpopolnjevanja pri mojstrih karateja na Okinavi je ekipa našega kluba nastopila tudi na vseokinavskem prvenstvu v borbah in katah. Prvenstvo je organizirala zveza Okinawa Karate Do Association (Okikukai), ki združuje klube Uechi-Ryu in Shohei-Ryu šole karateja, vendar je to tekmovanje odprto tudi za tekmovalce drugih šol karateja na Okinavi in v tujini.
 
Prvenstvo se je najprej pričelo z nastopi v katah na dveh tatamijih za kategoriji članov od 18 do 40 let ter za veterane nad 40 let. V katah so nastopili le tekmovalci Uechi-Ryu/Shohei-Ryu šole, nastope pa je z zastavicami ocenjevalo po 7 sodnikov. Naši tekmovalci so uspešno napredovali iz kroga v krog in v obeh kategorijah posegli po najvišjih uvrstitvah.
 
Kate člani 18 do 40 let
V konkurenci članov je nastopilo 16 tekmovalcev med katerimi je bil edini tuji tekmovalec naš član Marko Šefman, 3.dan, ki pod vod vodstvom trenerja Igorja Prašnikarja trenira dobrih 14 let.

1. kolo
Marko Šefman : Ichiharu Morine (Chatan Dojo) 7:0
Oba tekmovalca sta izvedla isto kato Seiryu, vendar je bil Marko precej prepričljivejši, tako da so mu sodniki soglasno prisodili zmago.
 
2. kolo
Marko Šefman : Naoya Hukusato (Chatan Dojo) 7:0
Marko je izvedel kato Kanchin, Hukusato pa kato Seiryu. Tudi tokrat je bila sodniška odločitev soglasna v korist našega tekmovalca.
 
3. kolo (polfinale)
Marko Šefman : Hideki Miyasato (Koza Dojo) 4:3
V polfinalu je čakal Marka najtežji nastop, saj je bil Miyasato izkušen tekmovalec, ki je osvojil naslov prvaka v katah na vseokinavskem prvenstvu leta 2006, bil pa je tudi že Okikukai prvak v katah leta 2003 in 2004. Marko je za nastop izbral najzahtevnejšo kato Sanseiryu, medtem ko je Miyasato izvedel kato Seisan. Oba tekmovalca sta odlično opravila svoj nastop, zmaga pa je z odločitvijo sodnikov 4:3 pripadla našemu tekmovalcu.
 
4. kolo (finale)
Marko Šefman : Hidemasa Toma (Awase Dojo) 4:3

Tudi nasprotnik v finalu Hidemasa Toma je bil izkušen tekmovalec, viceprvak Okikukai prvenstva leta 2003. Toma je izvedel kato Seiryu, Marko pa kato Seisan s katero je prepričal sodnike, da so mu prisodili zmago in naslov članskega prvaka v katah za leto 2007.
 

1. mesto Marko Šefman (Karate klub Kranj)
2. mesto Hidemasa Toma (Awase Dojo), levo
3. mesto Hideki Miyasato (Koza Dojo), desno
 
 
Kate veterani nad 40 let
V konkurenci veteranov je nastopilo 8 tekmovalcev, štirje Okinavci, dva Američana in naša trenerja Drago Ristič in Stane Nadižar. Po žrebu se je Drago moral pomeriti z Američanoma, Stane pa z domačinoma.
 
1. kolo
Drago Ristič : Jack Gaudette (U.S.A) 7:0
V prvem nastopu je bil Dragotov nasprotnik Jack Gaudette, 3.dan, inštruktor v  Okinawan Karate School v Pittsfieldu, ZDA.  Oba sta izvedla kato Seisan, sodniki pa so soglasno prisodili zmago Rističu.  
 
Stane Nadižar : Moriyasu Okawa (Futenma Dojo) 4:3
Stane je imel že v prvem nastopu zelo močnega domačina. Okawa je bil tretji na vseokinavskem prvenstvu leta 2006 in tretji na Okikukai prvenstvu leta 2007 v katah v kategoriji veteranov.  Okawa je izvedel kato Sanseiryu, medtem ko je Stane izbral kato Seisan in z odlično izvedbo za las premagal Okinavca.
  
2. kolo (polfinale)
Drago Ristič : Mark Flynn (U.S.A) 5:2
V drugem nastopu se je Drago pomeril z Markom Flynnom, 6.dan, glavnim inštruktorjem Okinawan Karate School v Pittsfieldu, ZDA. Oba sta izvedla kato Kanchin, vendar je bil Drago prepričljivejši in sodniki so mu z večino glasov prisodili zmago ter vstop v finale.
 
Stane Nadižar : Seiken Nashiro (Chatan Dojo) 6:1
Stane je imel tudi v drugem nastopu za nasprotnika izkušenega domačina. Seiken Nashiro je namreč avgusta letos na prvenstvu Okikukai zveze zmagal v katah v kategoriji seniorjev. Nashiro je izvedel kato Seisan, Stane pa kato Sanseiryu s katero je močno prepričal sodnike in se z večino glasov uvrstil v finale.
 
3. kolo (finale)
Drago Ristič (KK Kranj) : Stane Nadizar (KK Kranj) 4:3
V finalu sta se pomerila oba naša trenerja. Drago Ristič je nastopil s kato Sanseiryu, Stane Nadižar pa s kato Kanchin. Oba sta prikazala izvrstno formo, odločitev sodnikov pa je bila za en glas v korist Rističa.
 

1. mesto Drago Ristič (Karate klub Kranj)
             2. mesto Stane Nadižar (karate klub Kranj), levo
     3. mesto Seiken Nashiro (Chatan Dojo), desno
 
Z nastopi v katah, ki še vedno predstavljajo srž okinavskega karateja, smo lahko več kot zadovoljni. Glede na to, da so na poti do vrha naši tekmovalci premagovali okinavske nasprotnike, ki imajo renomirane učitelje, so te uvrstitve izredno priznanje kvaliteti dela v našem klubu.
 
 
Borbe absolutna kategorija
Po krajšem premoru se je ob 13. uri pričelo tekmovanje v borbah v absolutni kategoriji, kjer se je pomerilo 28 tekmovalcev.  V tej kategoriji sta nastopila Marko Šefman in Matjaž Končina, ki je bil naš veliki favorit. Končina je namreč 6-kratni slovenski članski državni prvak z bogatimi tekmovalnimi izkušnjami, saj je bil tudi že deveti na članskem SP leta 2000 in sedmi na članskem EP 2001. Končina je sam opisal potek svojih borb do finala.
 
1. kolo
Marko Šefman :  Choji Arasaki (Yaeyama Shubukan) 2:3
Marko pred odhodom na Okinavo sploh ni bil določen za nastop v borbah, saj ni imel predhodnih tekmovalnih izkušenj. Na prigovarjanje okinavskih trenerjev je vseeno nastopil tudi v tej disciplini. V prvem kolu je dobil za nasprotnika Arasakija, ki je že osvojil 3. mesto na vseokinavskem prvenstvu leta 2003. Boril se je dobro, a se izkušeni Arasaki ni pustil presenetiti.
 
Matjaž Končina : Ken Hukuchi (Kumamoto Institute of Technology Karate Club) 2:1
V prvem kolu sem delal z univerzitetnim prvakom izpred treh let. Zelo trda borba, ki me je na začetku močno streznila, da bo naloga precej težja kot sem sprva pričakoval. Po prve pol minute je nasprotnik povedel s prestrezanjem v glavo. Potem sem dvakrat izvedel mawashi geri v glavo, ki pa je bil premalo močan, da bi ga dosodili. Šele kakšnih dvajset sekund pred koncem sem izenačil z gyaku zukijem v glavo. V podaljšku borbe sem izvedel kizami zuki in zmagal.
 
2. kolo
Matjaž Končina : Hidemasa Toma (Awase Dojo) 3:0
V drugem kolu sem nastopil proti nasprotniku, ki ga je Mare Šefman premagal v finalu v katah. Zelo gibčen in prav tako neugoden nasprotnik. Najprej sem ga uspešno zadel z chudan mawashijem gerijem. Drugo točko sem dobil za yoko geri v trebuh tretjo pa za prestrezanje v telo.
 
3. kolo
Matjaž Končina : Morito Nagayoshi (Meio University) 5:3
Tretja borba je bila po moje ključna. Boril sem se z res težkim nasprotnikom, ki je bil prvak leta 2003. Borbo pred tem je z lahkoto zmagal s 6:0. Vse točke je dobil za hiter kizami zuki v glavo. Kmalu po začetku borbe sem ga uspešno rušil in zaključil akcijo z udarcem v glavo. Nato mi je takoj zatem vrnil s podobno akcijo, le da je rušenje zaključil z mawashijem gerijem med tem ko sem ležal na tleh, kar so sodniki nagradili z iponom. Zatem sem spet povedel z yoko gerijem v telo in gyaku zukijem v glavo v prestrezanju. Takoj mi je vrnil s hitrim gyaku zukijem v glavo. Zadnjo točko in končno zmago sem dosegel s kizami zukijem v glavo.
4. kolo (polfinale)
Matjaž Končina : Ken Arasaki (Yaeyama Shubukan) 2:0
V polfinalu sem se boril proti malo višjemu in težjemu nasprotniku. Odločilno akcijo sem izvedel šele proti koncu borbe po dobri minuti in pol. Nasprotnika sem uspešno navlekel na rušenje in hitro zaključil z udarcem v glavo za kar sem prejel ippon. Zadnjih nekaj sekind sem se taktično le še uspešno izmikal njegovim napadom.
5. kolo (finale)
Matjaž Končina : Shintatsu Okuhama (Gushikawa Dojo) 0:3
V finalni borbi je bil moj nasprotnik mladi, a izkušeni Okuhama, ki je dvakrat osvojil tretje mesto na vseokinavskih prvenstvih leta 2004 in 2006 ter prvo mesto na Okikukai prvenstvu leta 2004. Začel sem premalo odločno in to me je verjetno stalo zmage. Najprej sva oba istočasno izvedla gyaku zuki v glavo, vendar sodniki niso nikomur dosodili točke. Nato je Okuhama dosegel točko za udarec z nogo v telo, pri čemer je sicer zadel tudi mojo roko. Kmalu zatem sem ga rušil, vendar nisem uspel zaključiti akcije. V zadnje pol minute sem se spustil v divji lov za točkami, on pa je to izkoristil in dosegel dve lepi točki z gyaku zukijem v glavo. 

                                1. mesto Shintatsu Okuhama (Gushikawa Dojo), drugi  z desne
                                2. mesto Matjaž Končina (Karate klub Kranj), prvi z desne
                                3. mesto Shinzaki Ken (Uechi-Ryu Yaeyama), drugi z leve
                                3. mesto Hiroaki Uechi (Uechi-Ryu Shinkokai), prvi z leve
 
Tudi nastop Končine je izpolnil vsa naša pričakovanja, saj je v petih borbah prikazal številne uspešne akcije in zasluženo osvojil drugo mesto, s čimer je izboljšal uspeh svojih klubskih predhodnikov na vseokinavskih prvenstvih – 3. mesti Igorja Prašnikarja leta 1993 in Jaka Šarabona leta 2004.  Hkrati pa je pustil odprta vrata in motiv svojim naslednikom, da se pripravljajo na osvojitev prvega mesta.

Zahvaljujemo se vsem okinavskim mojstrom, ki so pripravljali našo ekipo za tekmovanje in predvsem glavnemu gostitelju mojstru Hirokuniju Yamashiru, ki je vseh 14 dni bivanja skrbel in organiziral vadbo našim članom.Naša tekmovalna ekipa in mojster Hirokuni Yamashiro
 
Rezultati:
 
1. mesto Marko Šefman, kate, člani
1. mesto Drago Ristič, kate, veterani
2. mesto Stane Nadižar, kate, veterani
2. mesto Matjaž Končina, borbe absolutno, člani
 

Otvoritev prvenstva; foto (c) KK Kranj

Marko Šefman, kata Seiryu, foto (c) KK Kranj

Marko Šefman, kata Sanseiryu; foto (c) KK Kranj

Marko Šefman, kata Seisan; foto (c) KK Kranj

Marko Šefman, kata Seisan, foto (c) KK Kranj

Hidemasa Toma, finale člani, kata Seiryu; foto (c) ...

Stane Nadižar, kata Seisan; foto (c) KK Kranj

Drago Ristič, kata Sanseiryu; foto (c) KK Kranj

Stane Nadižar in Drago Ristič po opravljenem finalu; ...

Drago Ristič in Stane Nadižar, demonstracija Yakusoku ...

Marko Šefman proti Chojiju Arasakiju; foto (c) KK ...

Ken Hukuchi in Matjaž Končina, uspešen gyaku zuki v ...

Matjaž Končina in Hidemasa Toma, mawashi geri v telo; ...

Matjaž Končina in Hidemasa Toma, yoko geri v telo; ...

Matjaž Končina (levo) in Morito Nagayoshi; uspešno ...

Matjaž Končina in Morito Nagayoshi, nasprotnik vrača ...

Matjaž Končina in Ken Arasaki, še eno uspešno rušenje ...

Matjaž Končina in Shintatsu Okuhama v napadu; foto ...

Matjaž Končina in Shintatsu Okuhama, lovljenje prednosti; ...

Matjaž Končina in Shintatsu Okuhama, lovljenje prednosti; ...

Predsednik Okinawa Karate Do Association, Kosuke Yonamine ...

Matjaž Končina z novim prijateljem, zmagovalcem Shintatsujem ...